Een geaccepteerde klacht kost minder energie dan een gefrustreerde klachten

Een geaccepteerde klacht kost minder energie dan een gefrustreerde klachten

We hebben allemaal wel een pijnklachten in ons lichaam, maar hoe gaan we daar eigenlijk mee om? Worden we boos op ons lichaam of zelfs op externe factoren waar we toch geen invloed op hebben, zoals het weer. Gelukkig kunnen we naar de fysiotherapeut om deze klacht te laten behandelen, maar het is ook belangrijk om duidelijk te krijgen wat het hebben van zo'n lichamelijke klacht nou eigenlijk met ons doet en hoe we er adequaat mee om kunnen gaan. Hoe maak je van een frustratie en acceptatie?


Denk eens terug aan de laatste keer dat je geconfronteerd werd met pijnklachten in je lichaam. Misschien had je rugklachten, pijn in je knie of aanhoudende pijn in je arm. Wat deed die klacht met je? Waarschijnlijk vond je dat niet prettig en gaf het je een ongemakkelijk gevoel. Je lichaam doet niet wat je wilt en zit je misschien zelfs in de weg. Zeker als je niet snapt waarom je lichaam pijn doet, kan dat op den duur een frustrerende ervaring zijn. Je wil graag sporten, maar dat gaat niet. Je moet nog zoveel werk afmaken, maar je weet dat het dan alleen maar erger wordt. Misschien is er wel wat ernstigs?

Tegen dit soort situaties en vragen lopen veel mensen aan op het moment dat ze pijnklachten in hun lichaam ervaren en het lichaam niet naar wens functioneert. Wat kan je nou zelf doen om op een juiste manier om te gaan met deze situatie? Hoe kan je een gefrustreerde klacht veranderen in een geaccepteerde klacht? Hoe kan je misschien zelf een eerste aanzet geven tot herstel van de klachten en een vermindering van de pijnklachten?

Voordat ik hierover verder ga wil ik eerst graag het verschil uitleggen tussen het lichaam en lichamelijkheid. Het lichaam kan gezien worden als een vehiculum, het stoffelijke lichaam van vlees en bloed die jou vervoert en van plaats A naar B brengt. Lichamelijkheid daarentegen heeft meer te maken met hoe je in je lichaam of in je vel zit, je hoedanigheid of gewoon met hoe je je voelt. Om inzicht te krijgen in de aard en ernst van je lichamelijke pijnklachten en verminderd functioneren is het belangrijk om je bewust te worden van je lichamelijkheid. Je lichaam is dan niet iets wat pijnlijk, lastig en in de weg zit, maar een wezenlijk onderdeel van jezelf. Of zelfs nog sterker, jij bent je lichaam. Het lijkt soms handig om de "schuld” van pijnklachten af te schuiven naar "dat lichaam" wat niet meewerkt en naar externe factoren die daarvan de oorzaak zijn. Maar wat levert dat op? Inderdaad, frustratie en alleen nog maar meer negativiteit.

 Stephen Covey heeft het in zijn boek "De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Volgens zijn theorie kan je je beter concentreren op datgene wat ligt binnen je cirkel van invloed om vervolgens te kijken of je langzaam je cirkel van invloed kan vergroten. Je blindstaren en focussen op datgene wat buiten je cirkel van invloed ligt kost ontzettend veel energie en levert over het algemeen alleen maar verdriet, frustratie en teleurstellingen op. Het zijn waarschijnlijk elementen in je leven waar je wel bij betrokken bent en die wel iets met je doen, maar je hebt er (nog) geen invloed op. Je kan je vast wel iets voor de geest halen wat op jou van toepassing is......

 Weer even terug naar de pijnklachten in je lichaam. Het afschuiven van de schuld van je pijn aan je lichaam en die externe oorzakelijkheden is hetzelfde als aan iets beginnen vanuit de cirkel van betrokkenheid. Je hebt er geen grip op, het lukt niet en leidt vroeg of laat tot verdriet, frustratie en wellicht zelfs tot nog meer pijn. Maar hoe kan je nou meer grip krijgen op je pijnklachten en meer invloed krijgen op je lichamelijke pijntjes en ongemakken? En is dit makkelijk om te leren?

 Gun jezelf eens een paar minuten de tijd om met je ogen dicht de volgende oefening te doen: "Denk eens aan een moment of periode in je leven waarin je echt gelukkig was. Je genoot van het leven en ging vol overtuiging het avontuur tegemoet. Als kind, als puber, als student, tijdens een mooie wandeling of misschien wel toen je voor het eerst in je eentje op reis ging.” Probeer die tijd weer eens voor de geest te halen en probeer te voelen hoe je je toen voelde. Misschien had je mooie ontmoetingen met bepaalde mensen of maakte je indrukwekkende dingen mee die tot op de dag van vandaag dierbaar voor je zijn. Laat die herinneringen even binnenkomen en laat ze even op je inwerken.....

Maar waar is het nou mis gegaan? Hoe en wanneer ben je de controle verloren over je lichaam en ben je het slachtoffer geworden van negativiteit, pijn en geconditioneerde kettingreacties in je geestlichaam? Dat laatste heb je misschien twee keer moeten lezen en ik geef toe, hij klinkt enigszins ingewikkeld, maar laten we nou eens heel streng en gemeen zeggen dat jij ooit hebt toegelaten dat je de controle bent verloren over jouw lichaam. Jij bent buiten je cirkel van invloed gestapt en hebt je lichaam overgeleverd aan datgene waar je bij betrokken was, maar waar je geen invloed over had. En wat is er nou oneerlijk? Is het oneerlijk dat extreme factoren invloed hadden (of nog hebben) op jouw lichamelijke gezondheid of is het oneerlijk dat jij jouw lichamelijke gezondheid hebt geplaatst buiten je cirkel van invloed en dus hebt overgeleverd?

Als je nu boos op me bent, dan bied ik mijn excuses aan. Maar als je nog niet boos bent en je bent bereid om toe te geven dat je af en toe oneerlijk bezig bent, dan wordt het makkelijker om in te zien dat lichamelijke klachten en blessures vaak veroorzaakt worden op momenten in je leven waarin je de controle even kwijt was. Maar als je het vanuit een objectief en eerlijk perspectief bekijkt had het voorkomen kunnen worden en kan je dus ook verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties van jouw handelen. Alleen door zo open en eerlijk naar pijnklachten en lichamelijk lijden te kijken kan je van een gefrustreerde klacht een geaccepteerde klacht maken. Dit kost minder energie en je kruipt vervolgens zelf weer achter het stuur en gaat vanuit je cirkel van invloed er weer het beste van maken. Net zoals je dat deed toen je echt leefde, weet je nog...., doe anders je ogen maar weer even dicht en voel maar weer even. Dat was genieten hè!

 


In mijn volgende blog ga ik nog iets verder in op het concept van lichamelijkheid en zal ik proberen uit te leggen wat er voor nodig is om je lichaam optimaal te laten herstellen. Mocht je vragen hebben schroom dan niet om te reageren op deze blog, me te mailen of om een afspraak te maken in mijn praktijk op de eerste verdieping van Dorpshuis de Kern op de Overtoom 15 in Castricum.